Wednesday 5 November 2014

Sokan tudjuk.. (magyarföldre mozgalom)


...de inkább nem foglalkozunk vele.

Kedves olvasó!

Ugye te is láttál már telefonreklámot? Hát persze, hogy láttál. Naponta, csatornánként körülbelül 20 telefonreklámot adnak le a TV-ben, és akkor még szépítettem.
Láttál-e telefont nulla forintért reklámozni? Persze hogy láttál, feltéve ha nézel TV-t vagy néha-néha jársz-kelsz a városod utcáin, mivel mindenhol ilyet reklámoznak.Van-e ilyen a családodban? Hogyne lenne, mivel minden családban mindenkinek van legalább 1 telefonja, több mint valószínű, hogy az egyik az reklámalany (mármint a telefon). Ezért is szeretném, ha kicsit jobban feltúrnánk a témát és néhány dolog tisztázódhatna, habár mérget vennék rá, hogy mindenki tudja és érti ezeket a dolgokat.Ismered-e a pénzorientált gazdaság működési elvét? Persze, profitmaximalizálás. Amikor legyártanak egy telefont, annak vannak anyagköltségei. Van összeszerelési és legyártási költsége. Van programozási költsége. Van a hívások biztosításának költsége, műholdak vagy adótornyok finanszírozása. Vannak reklámköltségek. Végül, a vállalat (cég) vezetői kapnak pénzt, ez is egyfajta "költség", amit meg kell fizetni (nekünk, vásárlóknak), ezt nevezzük profitnak.Létezik-e olyan nagyvállalat, telefongyártó cég ami nem termel profitot? Persze hogy nem, különben nem érné meg. Tehát, tegyük fel magunknak a kérdést, hogy tényleg nulla forint az a telefon? Nyilván nem, megfizetjük.
Ilyenkor kell elgondolkozni, hogy vajon tényleg jobbak-e a márkás cuccok a többinél, és hogy mi az ami megkülönbözteti őket.
Mindez nem okoskodás, én tudom és hiszem, hogy ez a kép mindenkinek, külső segítség nélkül összeállt. Én csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy amikor szólnak hozzád, és megkérdezik, hogy milyen telefonod van, miért vetted, stb., ne az legyen a válaszod hogy azért vetted mert 0 forint volt! Vegyed meg azért mert nincs épp és kell egy, vagy neked három kell és még csak kettő van, de töröljük ki a fejből hogyha olcsóbb valami akkor jobban járunk. És itt a csavar! A telefon volt látszólag a téma és a példa, de ez az összes termékre érvényes, amiért pénzzel fizetsz! 

Szóval ne vegyünk patiszont mert ötven forinttal olcsóbb. Vegyük meg azért, mert rántott patiszont akarunk enni vacsorára.


És a lényeg...

Vegyük meg azért, mert szükségünk van rá, és ne azért, mert azt hisszük jól járunk. Ebbe a csapdába születtünk...de jön az idő és mindent lerombol...a csapdát elsőnek...

2 comments:

  1. Először is kezdeném a kinézettel, mindenképp kellemes volt a szemnek ez a világosság.
    Bejegyzésről meg annyit, hogy szomorú, hogy erről írni kell, de sajnos sok ilyen ember van. :( Buta mondjuk ki.
    Feleslegesnek tartom tovább részletezni, én tudom, miről van szó, nem mátrixban élek, ráadásul tanultam marketinget. Akik csinálják jól csinálják és ahogy érzem neked sem velük van a baj, hanem aki bedől nekik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Bryan! Oszinten mondom, hogy minden egyes kommentedet feludules olvasnom. Koszonom!
      Egyebkent pedig sajnos ez a mindennapjaink reszeve valik, valt, es ordogi kor.....en sem reszletezel, mert ertesz.

      Delete